Index aláírás

Nekem ma (június 30) fejeződik be a munkaviszonyom az SZBK-val. Akinek még alá kell írnom az indexét az ma elhozhatja hozzám (kábé 11:45-től  mondjuk 2-ig). Ha ez nem jó, írjatok e-mailt, még talán 1-2-szer visszanézek júliusban is, egyeztetünk.

Reklámok

Félév végi kérdezgetés

Arra kérnék mindenkit, hogy töltse ki az alábbi két surveymonkey-t:

(1) tudásszint felmérése (majdnem ugyanaz mint félév elején): https://www.surveymonkey.com/r/J2N9KJQ

(2) kurzus (kegyetlenül őszinte, anonim) értékelése: https://www.surveymonkey.com/r/JQTBW87

Browser + wiki

Köszönöm mindenkinek, aki beadta amit be kellett. Még nem volt időm megnézni, viszont sikerült installálnom a genomböngészőt a szerveren. Holnap (24-én szerdán) a gyakorlat során a böngészőt fogjuk használni és elkezdjük kigyűjteni az információkat egyes génekről. Úgy gondoltam, hogy ezeket legegyszerűbb lesz egy wikiben összeszedni, és azt együtt tudjuk szerkeszteni. (Az ötletet innen vettem.)

Aki még soha nem szerkesztett a Wikipédián, az átnézheti holnapra hogy ez hogyan megy: Wikipédia/első lépések. Ott találtok egy homokozót is amit érdemes kipróbálni. (Nekünk saját wikink van a szerveren, nem a hu.wikipedia-ra fogunk írni, de a módszer ugyanaz.)

 

Post mortem – 1. hét

A reggeli csoportnak még egyszer köszönöm a megértését a bigyo halálközeli állapotba hajszolása miatt, tényleg úgy látszik, hogy a kurzus a létező számítógépes rendszerünk korlátait feszegeti, úgyhogy a jövőben ezt is jobban figyelembe veszem. Ahogy mondtam, a beadandók között nem kell az EMBOSS-t telepíteni, elég a GenBank flatfile-ket boncolgatni. Aki kodon gyakoriságot szeretne nézni, az a cusp programot futtassa:megtalálható a ~genome/packages könyvtár alatt a …EMBOSS-6.5.7/emboss/cusp elérési útvonalon. (Argumentumok nélkül futtatható, megkérdezi majd, hogy milyen fájlon akarod futtatni — add meg, hogy AT6.gbk vagy Chry5.gbk — és hogy hova írja az eredményt — amit szeretnél).

Azt is beállítottam végre, hogy működjenek a blogon a hozzászólások, úgyhogy nyugodtan írjatok ide mindenről (pl. kérdések, tanácsok panaszok, vagy akár párkeresés).

Ha magadnak le szeretnéd tölteni a genom fájlokat, azt ezeken a linkeken teheted meg:

  • Chry5 (reggeli csoport): http://bit.ly/1QmwRw0
  • AT6 (esti csoport): http://bit.ly/1Tol4MD

L+ P C(+) O++(+++) B+(++) D++ W++

Két dolog:

  1. Sikerült felrakni böngészőt a bigyo szerverre. Ahhoz, hogy az ott szerkesztett dolgaitokat könnyen meg tudjátok osztani egymással (vagy velem), érdemes a Google drive-ot használni. Akinek még nincs, nézze meg (már csak azért is mert ez ingyen 15G a weben).
  2. Lezárult a felmérés, köszönöm mindenkinek, aki részt vett. Alább a statisztikák. (A bejegyzés címe az “átlag” geek kód a kurzuson.)
0 (hallottam róla, ennyi) + (van róla elképzelésem/láttam egyszer a barátomnál/meggoogleztam) ++ (ismerem/valamennyire gyakorlott vagyok) +++ (nagyon jól ismerem/elég profi vagyok) ++++ (guru vagyok) Válaszok száma Átlag
L:Linux 6 16 6 1 0 29 1.1
P:Perl 22 5 2 0 0 29 0.3
C:Programozás 12 10 7 0 0 29 0.8
O:Office 0 1 15 10 2 28 2.5
B:Bioinformatika 2 16 11 0 0 29 1.3
D:Tudásmélység 0 1 19 8 1 29 2.3
W:Tudásszélesség 0 0 21 6 1 28 2.3